Anaokuluna Alışma Süreci

Anaokuluna Alışma Süreci
Anaokuluna Alışma Süreci

Anaokuluna Alışma Süreci

     Günümüzde bir çocuğun okul öncesi eğitime başlaması için ideal yaşın; bireysel farklılıklar ve ailelerin koşulları göz önünde bulundurmak koşuluyla 24 ay olarak kabul edilmektedir. Okul öncesi eğitim ile çocuk sağlıklı gelişimi için duygusal, sosyal, fiziksel ve bilişsel olarak gerekli uyaranları almaktadır. Çocukların sosyalleşebilmesinin ilk adımı olarak da okul öncesi eğitimi düşünebiliriz. Okula alışma sürecinden sonra okul rutini; ebeveynlerin çok fazla zorlandığı konular olan sınır problemi, uyku ve yemek düzeni konularında gözle görülür bir düzelme sağlar.

    Okula hazırlık sürecinin sağlıklı ilerleyebilmesi için; ebeveynlerin çocuklarını okula başlatma kararlarında emin olmaları bu sürecin en kritik noktasıdır. Her çocuk; fikri sorulduğunda ebeveyni ile kalmak ister. Okula gitmek gibi elzem bir konunun çocuğun o anki isteğine bırakılmaması gerekir. Çocuğunuz; istemediği zamanlarda okuldan alınacağını bilmesi ve kriz anlarında okul dışında başka bir seçeneğin sunulması okula alışma sürecini ve uyumu zorlaştıracaktır.

    Çocuğunu okul öncesi eğitime başlatma konusunda kararlı olan ebeveynlerin çocukları; kararsız olan ebeveynlerin çocuklarına göre daha kolay uyum sağlıyor.

    Çocuklar yeni durumlara uyum sağlama konusunda oldukça başarılıdır. Daha önce bilmedikleri bir şey ile karşılaştıklarında çocuklar da biz yetişkinler gibi kaygı duyabilir. Okul öncesi çocuklar genellikle anne ve babalarından ilk defa bu kadar ayrı kalacağı için uyum süreci boyunca (bu süre bireysel farklılıklara göre değişmekle birlikte 3-6 hafta arasıdır) çeşitli kriz tepkileri verebilirler. Bu tepkiler okula gelmek istememe, yemeyi reddetme, anneye yapışmanın artması, gece ağlayarak uyanma, agresif davranışlar görülebilir, okula uyumla birlikte bu davranışlar azalarak sönecektir.

    Alışma dönemi içerisinde mümkünse çocuğun yaşamında ekstra kriz yaşatacak büyük değişiklikler yapılmamalı, ertelenmelidir.

    Önemli bir hastalığı olmadığı sürece alışma döneminde okula devam etmelidir.

    Okula başlamadan önce çocuğunuzla birlikte “Okul nedir? Öğretmen kimdir? Orada neler yapabilir, nelerle oynayabilir?” sorularını yanıtlamanız, varsa kaygı ve korkularını kabul etmeniz ve duygusal olarak onu rahatlatmalısınız. Örneğin; “Biliyor musun, ben de küçükken annem beni oyun oynamam için bir yere götürdü ve işe gitti. Ben annem hiç gelmeyecek diye çok korktum. Ama annem oyun oynadıktan, yemek yedikten ve oyuncaklarla oynadıktan sonra geldi beni aldı.” açıklamalar yapabilirsiniz. Benim yaptığım açıklama biraz uzun ancak sizlere genel çatıyı aktarabilmek için bu şekilde yazdım J

    Çocuklarınızla birlikte oynayacağınız okulculuk oyunları da kaygı azaltan bir yöntem olarak kullanılabilir. Çocuğunuz bu oyunu oynamak istemezse hazır olması beklemek daha iyi olacaktır.

Güven ve Sabır dolu bir alışma dönemi dileğiyle

Psikolog Ahmet Sert