Oyun Terapisine Dair 5 Soru 5 Cevap

Oyun Terapisine Dair 5 Soru 5 Cevap
Oyun Terapisine Dair 5 Soru 5 Cevap

OYUN TERAPİSİNE DAİR 5 SORU 5 CEVAP

1) Oyun Terapisi Nedir?

Çocuk duygularını sözel iletişim araçları olan kelimelerle ifade etmekten daha çok, zorlayıcı / uyumsuz / agresif tutum ve davranışlar ile ortaya koyar. Onlar için en etkili iletişim yolu oyun ve oyuncaklardır. Çocuk tüm içsel ve dışsal çatışmalarını oyun oynayarak ifade eder. Oyun terapisti de çocuğa eşlik ederek şefkatli bir ayna rolünü de kullanarak çocuğun gücünü çocuğa aynalar. Çocuğun içsel gerçekliği olan oyunda çocuk çatışmalarını oyuncaklar ile yaşar, baş eder ve güçlenerek iyileşir. Oyun çocuğun kendini gerçekleştirdiği alandır.

 2) Oyun Terapisi, Gündelik Çocuk Oyunu ile Aynı Şey Midir?

Evet oyun terapisinde çocuk önderliğinde oyunlar oynanır. Bu oyunlar, gündelik oyunlarla benzerdir. Terapi odasındaki oyuncaklar ise evdeki oyunlarla aynı olabilir. Oyun odasında günlük yaşamı temsil eden her şey bulunabilir. Bulunmalıdır da, çünkü oyun terapisi odası çocuğun “hayatını yeniden prova edeceği” bir alandır. Gündelik oyunlardan farklıdır çünkü çocuğun oyununa müdahale edilmez, istediği oyunu istediği gibi oynayabilir.  Gücü ve kontrolü elinde hisseden çocuk, ifade edemediği çaresizliği, kaygıyı, öfkeyi, değersizliği ifade edilebilir bir ortamda hiçbir baskı altında kalmadan özgürce oynar. Gündelik oyun ile oyun terapisindeki oyunlar benzer olsa da işlevsel açıdan farklıdır.

3) Oyun Terapisinde Çocuğun Yaşadığı Zorluklar Nasıl Anlaşılır?

Çocuğun yaşadığı zorluk bazen gerçek bazen de algı düzeyinde yaşanan bir çatışma olabilir.  Burada çatışmadan kastımız ise; çocuğun anlamlandıramadığı için strese maruz bırakan konuları kastetmekteyiz. Çatışmasını oyuncaklar ile çeşitli oyunlar kurarak çocuk yansıtır. Terapistin görevi ise çocuğun hızında oyunu okumak, tekrarlayan oyunların temalarını incelemek, oyunlar arası sıralamaları ve geçişleri anlamak, oyunlardaki tıkanmış kısımlara bilişsel müdahaleler ve de çocuğun gülerek oynadığı travmatik oyunundaki gerçek duygusunu fark edebilmesini sağlamaktır. Çocuğun yaşadığı zorluklar bu şekilde anlaşılabilir.

4) Oyun Terapisinde Çocukta İyileşme Nasıl Başlar?

Aletha Solter’in dediği gibi çocuk kendini yetişkinlerin karşısında güçsüz, aciz ve çaresiz görme eğilimindedir. Çocuklara oyun aracılığıyla ulaşmak onların dünyasına girmektir. Terapist, çocuğun oyunun ritmini yakalar, onu anlar, kabullenir, ona otantik bir yerden empati ve şefkatle yaklaşır. Bu durum çocuğa güç, kendine inanç olarak döner. Çocuk bu inanç ve güçle oyununu kurar. Gücü ve kontrolü elinde hisseden çocuğun benliği güçlenmeye başlar ve dış dünya karşısında yaşadığı içsel çatışmalar çözülmeye başlar. İyileşme süreci bu şekilde başlar.

5) Oyun Terapisinde Neler Çalışılır?

◦ Davranış -karşıt gelme bozuklukları

 ◦ Yemek bozukluğu

 ◦ Duygu durum bozuklukları

 ◦ Seçici konuşmamazlık(mutizm)

 ◦ Mükemmelliyetçilik

 ◦ Kardeş kıskançlığı

 ◦ Uyku bozuklukları

 ◦ Obsesif Kompulsif bozukluk

 ◦ Depresyon

 ◦ Korkular

 ◦ Agresyon ve saldırganlık

 ◦ Ailede yaşanan çatışma,boşanma yada ayrılık

 ◦ Duygusal, fiziksel ya da cinsel taciz

 ◦ Evlat edinilme

 ◦ Sevilen birinin ölümü yada hastalığı

 ◦ Aile içi şiddete maruz kalma

 ◦ Kronik hastalık

 ◦ Öfke kontrol bozukluğu

 ◦ Bağlanma ve ayrılma problemleri

 ◦ Özgüven ve sosyal beceri

 ◦ Çekingenlik ve utangaçlık

 ◦ Okul problemleri

PSİKOLOG DEMHAT ZİYANEK

KLİNİK PSİKOLOG AHMET SERT